Om ordensbygningen i Næstved - Loge 107 Suså

Go to content

Main menu

Om ordensbygningen i Næstved

Om broderloge 107 Suså

Broderloge nr. 107 Suså er siden 1981 medejer af ordensbygningen Jernbanegade 3 i Næstved, hvor broderloge nr. 107 Suså, den 27. oktober 1979 blev institueret.

Som en af datidens største bygninger i Næstved blev ordensbygningen i 1898-99 rejst under ledelse af arkitekt Thursen. Det skete på en 2300 kvadratalen stor grund, som SUSÅ's moderloge, broderloge nr. 12, Herluf Trolle, havde erhvervet for en pris af 17.500 kr.

Grundstenen til ordensbygningen blev nedlagt den 28. april 1898 - 14 år efter broderloge nr. 12, Herluf Trolle, var blevet stiftet. Grundstenen blev nedlagt i overværelse af Stiftsamtsmand, borgmester, arkitekt, håndværkere, pressen, Herluf Trolle-logens daværende 53 brødre samt, som det står skrevet: En stor del af byens befolkning. Byggepladsen var smykket med Odd Fellow Ordenens flag omgivet af Dannebrog og det amerikanske flag, det sidste som en hyldest til det land hvorfra Independent Order Odd Fellow var stiftet 65 år tidligere.

Da grundstenen - inklusiv blykapsel med tidsaktuelle data - var nedlagt blev den overhældt med vand som symbol på Venskab ligesom der blev strøet blomster som symbol på Kærlighed og en skål hvede sået som symboliserede Sandheden, Ordenens tre grundlæggende værdier, Venskab, Kærlighed og Sandhed.

Ordensbygningen set fra Jernbanegade

Ordensbygningen, set fra Sct. Mortensgade
Bemærk: Som en af de eneste ordensbygninger i landet, kan Ordenenes symboler ses af alle forbipasserende, hvis altså man lægger nakken tilbage og kigger op på murkronen!Den højtidelige indvielse af ordensbygningen skete den 23. april 1899, og blev foretaget af Stormester Petrus Beyer, broderloge nr. 12, Herluf Trolle, og bygningen har nu - selvfølgelig med løbende ændringer - bestået i mere end 100 år. Om ordensbygningen kan det fortælles, at tilbudsprisen var på 78.519 kr., men den endelige sum for opførelsen blev 111.415 kr. Man kendte åbenbart også dengang til overskridelser på byggeprojekter. Bygningen blev i øvrigt opført således, at der foruden logens lokaliteter var 5 butikker, 5 lejligheder, 1 restauration samt en del loftsværelser. Mod Sct. Mortensgade fremstod bygningen som en barok facade med takkede gavle, og øverst oppe på gavlen ses Ordenens symboler med guldpålægning, en detalje der ikke ses på andre ordensbygninger i Danmark. Ordensbygningen indeholder ud over Logesalen også opholds og selskabslokaler, mødelokaler og bibliotek. Herudover er der som nævnt såvel lejligheder som forretningslejemål. Gennem årene er der foretaget flere store ombygninger af ordensbygningen, sidst i 2002, hvor facaden mod Jernbanegade er blevet restaureret og så vidt det har kunnet lade sig gøre, ført tilbage til sit oprindelige udseende i 1899. Selve Logesalen har også stort set sit udseende, som da den blev bygget.

Selskabslokalet på 2. sal danner den perfekte ramme om den selskabelige del af de ugentlige logemøder

På 1. sal findes ordensbygningens hyggelige opholdslokale - hvorfra der adgang til selve Logesalen.


Opdateret 2012 april 19

 
Back to content | Back to main menu